
Vacature voor 3 doctoraatsonderzoekers
Voor een gezamenlijk project tussen de VUB/UZB, UGent en KU Leuven zijn we op zoek naar 3 doctoraatsonderzoekers (2 voltijdse en 1 halftijdse onderzoeker). Deze aanstellingen zijn ter voorbereiding van het behalen van een doctoraat en hebben een duur van vier jaar. Startdatum is 1/10/2021.
Wat bieden wij ?
- Eén voltijdse aanstelling aan de VUB/UZB, 1 voltijdse aanstelling aan de UGent en 1 halftijdse aanstelling aan de KU Leuven.
- Inhoudelijke expertise en een internationaal onderzoeksnetwerk.
- Onderwerp doctoraat en uitgewerkt design voor een multicentrische klinische studie waarbij de focus ligt op revalidatie, werkhervatting en neuromodulatie voor pijnbestrijding.
- Persoonlijke begeleiding en PhD training gedurende 4 jaar.
- Mogelijkheid tot een joint PhD in verschillende universiteiten.
- Begeleiding in het uitvoeren van onderzoek, schrijven van wetenschappelijke papers en overbrengen van onderzoeksresultaten.
Profiel
- Je bent in het bezit van (of zal dit behalen in september 2021) een diploma Master of Science in de geneeskunde, ergotherapie, lichamelijke opvoeding, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie of masterdiploma met gelijkgestelde ervaring.
- Je bent intrinsiek gemotiveerd om onderzoek te doen en meer specifiek binnen het domein van werkhervatting en revalidatie.
- Je bent nauwkeurig.
- Je beheerst het Nederlands en het Engels.
- Je bent zelfstandig, flexibel, toont initiatief en kan goed in teamverband werken.
- Onderwijservaring en deelname aan nascholing, conferenties etc. strekt tot aanbeveling.
- Je beschikt over didactische, organisatorische en communicatieve kwaliteiten.
- Je bezit een rijbewijs B.
Interesse?
Stuur uiterlijk 03/09/2021 een gemotiveerde kandidatuur met CV via e-mail naar OPERA.RCT@gmail.com. Geschikte kandidaten zullen uitgenodigd worden voor een selectiegesprek te Jette op vrijdag 10 september tussen 16-20u.
Korte projectbeschrijving
Het onderwerp voor je doctoraat kadert binnen een nieuw project (OPERA) dat door FWO gefinancierd is. Een korte beschrijving van dit project is hieronder toegevoegd.
Objectifying performance assessments and personalized rehabilitation trajectories to improve return to work in failed back surgery syndrome patients.
Patiënten die, ondanks een voorafgaande chirurgische ingreep, last blijven hebben van aanhoudende of steeds terugkerende rugpijn, worden benoemd als lijdend aan het “Failed Back Surgery Syndroom
(FBSS)”. Afhankelijk van het type chirurgie zal 10-40% van de personen die lumbale chirurgie ondergaan hiermee geconfronteerd worden. Indien conservatieve behandelingen niet effectief zijn, schakelt men vaak over naar neurostimulatie.
Uit een recente meta-analyse bleek dat neurostimulatie een effectieve behandeling is om deze patiënten terug aan het werk te krijgen. Bovendien heeft kwalitatief onderzoek aangetoond dat patiënten geloven dat dit realistisch is. Desalniettemin gaat minder dan 30% van de patiënten die neurostimulatie krijgen uiteindelijk terug aan het werk. Dit toont aan dat de huidige postoperatieve zorgen, waaronder revalidatie, niet effectief zijn om werkhervatting te bevorderen na implantatie van een neurostimulator.
Met dit project willen we een geïndividualiseerd biopsychosociale benadering promoten om de fysieke capaciteit om terug aan het werk te gaan te vergroten bij FBSS patiënten die een neurostimulator krijgen. Dit zal ervoor zorgen dat we de hoge kosten die samenhangen met de implantatie van een neurostimulator kunnen aanpakken door mensen opnieuw op de arbeidsmarkt te integreren met behulp van een wetenschappelijk onderbouwde conservatieve behandeling. Hiervoor zullen we een gerandomiseerde, gecontroleerde studie uitvoeren waarbij FBSS patiënten die neurostimulatie krijgen ofwel de standaard behandeling krijgen ofwel een revalidatieprogramma met een specifieke focus op werkhervatting. Het effect van beide interventies zal bekeken worden op de fysieke capaciteit om terug aan het werk te gaan, werkstatus en gezondheidszorguitgaven.