Nieuws
Jong talent: Lisa Goudman zoekt een manier om pijn objectief te meten
Voorstelling OPERA-studie bij het Kenniscentrum voor Arbeidsongeschiktheid!
Vorige week werden onderzoekers van de onderzoeksgroep STIMULUS uitgenodigd om de klinische studie OPERA voor te stellen in het Kenniscentrum voor Arbeidsongeschiktheid, onderdeel van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering in België. De studie richt zich op de revalidatie van patiënten met aanhoudende spinale pijn type 2 (PSPS-T2), met een specifieke nadruk op terugkeer naar het werk.
🔈 De commissieleden toonden veel enthousiasme voor de studie en wilden graag onderzoeken hoe OPERA kan worden afgestemd op bestaande en lopende projecten met betrekking tot chronische pijn en initiatieven voor terugkeer naar het werk.
💡 De belangrijkste onderwerpen die werden besproken, waren onder meer:
1. Belang van terugkeer naar het werk: In België zijn meer dan 500 000 mensen langdurig arbeidsongeschikt, waaronder PSPS-T2-patiënten. Effectieve strategieën voor terugkeer naar het werk bij de re-integratie, zoals dewelke in de OPERA-studie zijn onderzocht, zijn cruciaal en verbeteren hun algehele levenskwaliteit.
2. Revalidatie in PSPS-T2: De OPERA-studie implementeert een biopsychosociaal, gepersonaliseerd revalidatieprogramma dat fysiotherapie, pijn neurowetenschappelijk onderwijs en beroepsrevalidatie omvat. Terugkeer naar het werk en revalidatie is vaak geen apart onderwerp in pijnklinieken en therapeuten missen vaak de nodige training om dit aan te pakken.
3. Uitkomstmaten: OPERA's Functional Capacity Evaluation (FCE) protocol biedt een goedkoop, tijdbesparend alternatief voor standaard FCE's. Het maakt meer op maat gemaakte interventies mogelijk op basis van de specifieke capaciteiten van elke patiënt, wat zorgt voor een gepersonaliseerde aanpak.
4. Kwalitatieve gegevens: De algemene ervaring van patiënten met de revalidatie is zeer positief en stelt hen in staat deel te nemen aan het dagelijks leven, inclusief werken.
🔔 We zijn dankbaar voor de boeiende vragen en inzichtelijke discussies en kijken ernaar uit om terug te keren met de resultaten van de studie.
OPERA-team: Maarten Moens, Lisa Goudman, Koen Putman, Dominique Van de Velde, Ann De Smedt, Lode Godderis, Bert Van Puyenbroeck, Jonas Callens, Olivia Lavreysen en Dries Ceulemans.
STIMULUS Research Group zoekt chronische pijnpatiënten!
Aandacht, aandacht! Wij zoeken deelnemers voor de onderstaande studie!
Heel belangrijke bijkomende informatie: dit studiebezoek kan ook bij u thuis plaatsvinden.
Fien heeft een totaal van maar liefst €6 939,55 ingezameld dankzij haar straffe prestatie tijdens de Dodentocht!
Hieronder kan je nogmaals het aandoenlijke verhaal van Fien lezen
Het verschil tussen long-covid en chronische pijn in Prikkel (juni 2023)
LONG COVID-19 symptoms and central Sensitization
Evenementen
Dag van de Wetenschap op 24 november!
Dag van de Wetenschap 🔬 gaat op 24 November door in Muntpunt in Brussel en we zijn weer van de partij met onze onderzoeksgroepen STIMULUS Research Group en I-CHER! 🌟
Kom jij ons 'Prikkels en bellen' spel uittesten? 🛎
Ondertussen vertellen wij je met veel plezier alles wat je wil weten over verschillende soorten hashtagprikkels en hoe het komt dat je hierdoor soms pijn ervaart, maar ook wat je kan doen om de hashtagpijn te doen verdwijnen!
Nu al een voorproefje? Lees dan zeker de blogpost op de website van VUB: https://lnkd.in/eMWD6CXd
Ook excited? Kom ons dan een bezoekje brengen op 24 November in Muntpunt, van 10u - 17u.
Tot dan he! 👋
hashtagdvdw2024 hashtagWetenschapBrussel hashtagICHER hashtagSTIMULUSResearchGroup hashtagREDM
Frenn Bultinck Elke Wuyts Jonas Callens Dries Ceulemans Olivia Lavreysen Laure Booghmans Fanny Crick
STIMULUS Research Group aanwezig op Medtronic Pain Academy 2024, in Madrid
STIMULUS Research Group aanwezig op de 16e editie van het INS World Congress 2024 in Vancouver, Canada
STIMULUS Research Group aanwezig op de NANS 2024 in Las Vegas!
STIMULUS Research Group was aanwezig op de North American Neuromodulation Society (NANS) van 2024 dat doorging in Las Vegas.
Op het congres werden diverse presentaties gegeven over verschillende interessante onderwerpen, die tot ideeën leidde voor toekomstig onderzoek.
Lisa's Onderzoeksverblijf in de VS
Na een succesvol onderzoeksverblijf van enkele maanden bij het team van Prof. dr. Julie Pilitsis in Florida Atlantic University is Lisa Goudman terug fysiek aanwezig binnen STIMULUS. De groep van Prof. Pilitsis staat wereldwijd gekend voor hun werk binnen neuromodulatie en is recent ook aangeduid als één van de hotspots binnen neuromodulatie, net zoals STIMULUS. Tijdens haar verblijf in de US heeft Lisa inzichten kunnen delen en opdoen met betrekking tot innovatieve uitkomstmaten binnen neuromodulatie. Er waren intensieve overlegmomenten omtrent de visie van beide groepen dewelke geleid hebben tot een gezamenlijke publicatie omtrent toekomstperspectieven voor uitkomstmaten binnen neuromodulatie (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37328304/). Lisa kreeg ook toegang tot grote nationale databanken waarbij reeds 2 analysis werden uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in real-world data. Verdere analyses en manuscripten zullen ongetwijfeld volgen op basis van deze waardevolle informatie, waarbij onderzoekers van beide groepen nauw met elkaar zullen samenwerken. Kortom, Lisa is teruggekeerd met waardevolle inzichten en ideeën waarbij de samenwerking tussen beide groepen geofficialiseerd werd om ook in de toekomst blijvende uitwisselingen mogelijk te maken. Op basis van online wekelijkse lab meetings en maandelijkse individuele overlegmomenten zijn we ervan overtuigd dat dit onderzoeksverblijf niet het einde maar de start is van een langdurige samenwerking. Veel dank gaat uit naar FWO om dit onderzoeksverblijf te ondersteunen.
VRT nieuws op 26 mei 2023
Mensen via gedachten laten communiceren?
In dit interview bespreekt Prof. Dr. Maarten Moens de innovatieve technieken met betrekking tot neuromodulatie.
Hij splitst dit gegeven in twee pijlers: de eerste pijler gaat over het coderen van de hersenen, waarbij men nagaat welke hersencellen verantwoordelijk zijn voor welke bewegingen. Op de dag van vandaag is dit al gekend en zijn er hierover veel filmpjes beschikbaar die bij wijze van spreken, kunnen aantonen hoe je met je gedachten bijvoorbeeld een sms of een WhatsApp berichtje kan sturen.
De tweede pijler gaat over de mogelijkheid om verlamde mensen terug te kunnen laten stappen.
15 jaar geleden kwam een Zwitserse neurowetenschapper met deze kennis naar Europa en werd dit eerst getest bij een verlamde muis, die a.d.h.v. een stimulator terug kon stappen. Dit was heel revolutionair.
Recent werd dit aangetoond bij een Nederlandse patiënt die dankzij een hersenimplantaat en elektroden ter hoogte van het ruggenmerg, terug kon stappen.
De hersenimplantaat is nodig om de code te kunnen kraken en na te gaan welke hersencellen verantwoordelijk zijn om opnieuw te kunnen stappen. Anderzijds dienen de elektroden ter hoogte van het ruggenmerg om terug te kunnen stappen.
Het is een brain - spine interlink, dat ervoor zorgt dat deze persoon terug kan stappen. De helm registreert de code om te kunnen stappen en er is een computer die gekoppeld is aan het implantaat in het ruggenmerg.
Naar de toekomst toe geeft Prof. Dr. Maarten Moens aan dat op basis van artificiële intelligentie veel meer ziektes zullen behandeld kunnen worden.
INS Journal Club "Impact of biological sex on Spinal Cord Stimulation" op 1 juni 2023
Lisa Goudman presenting at NANS Journal Club in February 2023
Several STIMULUS members presented their research at the 15th World Congress of the International Neuromodulation Society (INS) 2022 in Barcelona.