Wat is een holistische responder?
Het succes van een behandeling kan één van de volgende doelen zijn: "weer aan het werk kunnen gaan", "geen pijn meer hebben als u 30 minuten gaat lopen", "opnieuw kunnen voetballen", ... . Met andere woorden, alleen het verkrijgen van een vermindering van uw pijnniveau zal niet het enige doel zijn dat u nastreeft. Om beter rekening te kunnen houden met een grote verscheidenheid aan behandeldoelen, werken wij nu met een nieuwe definitie van succes; de zogenaamde holistische responder. Voor een succesvolle behandeling dient u minder pijn te hebben, meer functionaliteit, minder medicijngebruik, een betere kwaliteit van leven en moet u als patiënt tevreden zijn met de resultaten. Deze holistische responder definitie zal in nieuwe studies worden gebruikt om opnieuw te beoordelen welke behandeling het beste is voor patiënten. Eén van de studies die dit concept momenteel gebruikt is TRADITION, waarin neuromodulatie wordt vergeleken met een niet-chirurgische aanpak voor patiënten met langdurige lage rugpijn, zelfs na een operatie.
Studie over langdurige symptomen na COVID-19 en centrale overgevoeligheid
MRI onderzoek bij patiënten met een neurostimulator
Sinds 2012 doen we onderzoek naar veranderingen in het brein bij patiënten met een neurostimulator tegen pijn. Dit heeft geresulteerd in een beter zicht over hoe een neurostimulator tegen pijn werkt en hoe patiënten met chronische pijn reageren op pijn. De hersenen veranderen dus als we pijn hebben, maar ook als we een behandeling tegen pijn krijgen.
Onderzoek naar sociale media en aanhoudende pijn
Onderzoek over hartslagvariabiliteit als indicator voor pijnintensiteit
Onderzoek rond het gebruik van Virtual Reality tijdens het bijvullen van medicatiepompen bij kinderen
Studie omtrent ruggenmergstimulatie voor patiënten met aanhoudende pijn
Studie naar de effecten van ruggenmergstimulatie op hartslagvariabiliteit
Enquête-onderzoek naar het identificeren van doelen bij patiënten met langdurige pijn
qEEG bij patiënten met chronische pijn
Een qEEG meet de hersenactiviteit en elektrische ontladingen van het brein. Via deze manier hebben we onderzoek gedaan bij patiënten met chronische pijn. Er is dus duidelijk een verschil tussen mensen zonder pijn en patiënten met chronische pijn. Let wel, interpretatie van een qEEG bij één specifieke patiënt is zeer moeilijk te maken. Het lukt veel beter voor een groep patiënten.